Legend - Marie Lu


”Each day means a new twenty-four hours. Each day means everything's possible again. You live in the moment, you die in the moment, you take it all one day at a time.”

Așa începe mica mea compunere pe carnetul pe care scriu recenziile înainte de a le tehnoredacta. 

Primul meu contact cu un roman distopic a fost ”Brave New World” de A. Huxley. Tot ce pot spune este că, psihologic vorbind, nu am fost pregătit pentru ceea ce a urmat! *mind raped*
Am fost atât de captivat de întregul concep de ”dystopian novel” și de întreaga construcție a lumii și de întreaga opoziția cu romanul utopic. De aceea mi-am propus ca anul acesta să citesc mai multe romane de acest gen.

Am pornit la drum în 2014 cu Legend, un roman distopic scris de Marie Lu. E o carte ușor de citit și extrem de captivantă. Am citit-o în limba engleză și tot ce pot spune e că stilul narativ al lui Marie Lu este antrenant și simplu de urmărit și de către cititori care nu au engleza ca limbă maternă. Romanul e plin de întorsături, de finaluri abrupte de capitole și nu poți fi niciodată sigur de ceea ce o să se întâmple în continuare. 

Pe scurt : pe teritoriul Los Angeles-ului de astăzi ( mare parte din el fiind acoperit de apă ) se luptă două națiuni : The Republic și The Colonies. June, copilul minune al Republici va deveni vântătorul lui Day, cel mai căutat vandal din Republică. Day este acuzat de uciderea fratelui lui June, iar aceasta promite că îl va prinde și îl va pedepsi pe acesta, răzbunând astfel moartea fratelui ei. Dar ce se întâmplă când în Republică lucrurile nu stau chiar așa cum arată? Rămâne să aflați voi când o să citiți romanul!

Câteva puncte slabe (conține spoilere):
  1. Vocea lui June și a lui Day sunt foarte asemănătoare. Presupun că acesta este și motivul pentru care fiecare perspectivă narativă a romanului e scrisă cu un font diferit. (fun-fact : la un moment dat în roman Day spune că el e varianta masculină a lui June)
  2. Agilitatea și inteligența celor doi este dusă la extrem, după părerea mea.
  3. Uciderea anumitor personaje. Cel mai concludent exemplu fiind mama lui Day. Am fost atât de frustrat de această crimă inutilă și nu pot accentuez cât de mult mi-am dorit ca Thomas să fie ucis (și să sufere o moarte lentă!)
  4. Finalul e previzibil. Atât! 


Pentru cei ce vor să înceapă să citească romane distopice, această carte este perfectă. I-am dat 5 stele pe Goodreads ( deși merita 4 ).

Dar cam atat cu detaliile, astept sa aud parerea ta in comentarii.


Tu ai citit cartea? Ti-a placut?
Daca nu ai citit, o vei citi?


Nota mea : 9/10
Lungime : 320 pagini
Timp citire: 6 zile  

P.S. Aparent, cartea va apărea în catalogul editurii Leda!

0 comentarii: (+add yours?)

Trimiteți un comentariu