Sub aceeași stea - John Green


Am o lună de cînd amîn recenzia acestei cărți. Îmi este frică să spune ceva, deoarece nu pot să descriu la maxim senzație pe care o ai cînd citești această carte. O să îmi dau silința și sper să vă conving să o citiți și voi. V-aș obliga să o citiți, dar legea nu îmi permite.

Să încep cu autorul : John Green. John e un YouTuber, un Nerdfighter și probabil cea mai genială persoană în viață (după Sheldon, of course, însă aici suntem în viața reală). L-am cunoscut pe John prin intermediul canalelor lui de youtube, printre care si Crash Course, unde John, împreună cu fratele său Hank, țin mini-cursuri pe anumite domenii : biologie, chimie, istorie etc. Pe la începutul anului au avut și un curs (prea scurt) despre literatură. Se vede că omul știe literatură (și premiile lui o dovedesc). Despre The Fault in our stars (originalul, în engleză) am auzit anul trecut prin intermediul tumblr-ului. Toată lumea vorbea despre ea și soarta a făcut ca cei de la Okian să aibă cartea la reducere. Am comandat-o, a venit și am citit-o. Cele trei acțiuni au avut loc în 2 zile consecutive. Această carte e un drog, iar eu sunt dependent....

Cum spuneam în introducere, nu cred că pot să surprind esența cărții într-o singură recenzie. Hazel și Augustus sunt extrem de bine construiți, până și Kaitlyn e interesantă prin toate clișeele ei de adolescentă. Originalul l-am citit cu aproximativ un an înainte să pun mâna pe traducerea editurii Trei, și totodată, cu un an înainte ca tatăl meu să fie diagnosticat cu cancer. Varianta în română, ca și cea în engleză, le-am devorat într-o singură zi.

Cartea te va face să plângi sau măcar să verși o lacrimă. Eu m-am atașat atât de tare de personaje și de stilul lui John Green. E inconfundabil. Chiar și după traducere, cartea a păstrat amprenta lui John.

Ultimul capitol de la ucide! În special dacă îl citești în engleză...atît de poetic și dramatic și real! Încerc din răsputeri să nu scap vreun spoiler, deoarece cartea e prea superbă pentru a-i dezvălui secretele.

Dar cam atat cu discuția, astept sa aud parerea ta in comentarii.


Tu ai citit cartea? Ti-a placut?
Daca nu ai citit, o vei citi?


Nota mea : 10/10
Lungime : 303 pagini
Timp citire: 1 zi

2 comentarii: (+add yours?)

dark_eyes spunea...

Clar o carte care merita citita (si daca se poate, in engleza, in romana nu e acelasi lucru). Si eu am devorat-o intr-o zi, chiar nu o poti lasa jos dupa ce treci de prima pagina.
Ai mai citit ceva de John Green? Eu ma chinui cu "Looking for Alaska" si... parca nu e acelasi John Green acolo.

topix spunea...

E prima carte de John Green pe care o citesc. Looking for Alaska vreau sa o cumpăr în viitorul cel mai apropiat. E prima lui carte, probabil de aia pare un alt John :). Și da, în engleză e pur și simplu superbă! Am înțeles că și Paper Towns e frumoasă, însă TFIOS le întrece pe toate!

Trimiteți un comentariu